nedjelja, 21. listopada 2007.

LEPTIRICA-1973


Da, nas prvi film strave. Zaista i posle trideset godina i dalje izaziva jezu kod gledatelja.
Kao klinac sam se prvi put susreo sa ovim filmom, i naravno posle su usledile duge neprospavane noci.....
Danas film je izgubio vecinu one svoje zestine, bar u mojim ocima, ali ostavlja i dalje utisak strave, pogotovo delovi gde se cuje onaj stravicni zlokobni vriskovi vampira koji krece u lov.
Da je ovaj film i danas fenomenalan pokazuje i ocena na imdb-u koja mu daje visokih 8,2/10 sto je fantasticno jer neki zapadni filmovi jedva i prelaze 5.
Naime cela prica se vrti oko vodenice i njenih seljana koji uporno traze posle smrti vodenicara Vuleta, novog vodenicara.... Za novog vodenicara javlja se Strahinja mladic koji je zaljubljen u prelepu Radojku. Njihova ljubav je zabranjena......
Film je isprepleten ljubalju, humorom i stravom. Odmah da napomenem da se ne radi o nikakvom klasicnom Gotiku na zapadni nacin, u pitanju je vise balkanski folklor. Ipak se mozemo pohvaliti da su kod nas i rodjeni prvi vampiri, medju kojima je najpoznatiji Sava Savanovic.
Film je uradjen po istoimenoj knjizi Milovana Glisica.

uloge:Mirjana Nikolic, Petar Bozovic,Slobodan Perovic,Toma Kuruzovic......
rezija:Djordje Kadijevic
pisac: Milovan Glisic
film snimlje 1973, traje 63min. i snimljen u Yugoslaviji..

Jednostavno film vredi pogledati!!!!!

1 komentar:

Danijela kaže...

Za to vreme, pa cak i godinama kasnije, mislim 10 godina kasnije kada sam ga ja prvi put gledala, odlican horor, ili je barem to meni tada tako izgledalo, znam samo da sam tu noc trebala da biram da li cu otici po casu vode ili umreti od zedji izabrala bih ovo drugo. :)
Ponovo sam ga pogledala cini mi se 2008, tada je bilo smesno ali ako uporedis tehnologiju i vreme kada je snimana " Leptirica " je odlican horor.